Töölön Siniset
Erähenkistä partiotoimintaa stadissa ja skutsissa jo vuodesta 1933.

Kämpän tarina

Töölön Sinisten vanha, vuonna 1959 valmistunut eräkämppä Kirkkonummella oli vuosikymmenien ajan lippukunnan toiminnan kulmakivi. Ahkerassa käytässä ollut kämppä mahdollisti vuosittain satojen töölöläislasten ja -nuorten retkeilyn luonnon helmassa. Kämpästä jouduttiin luopumaan vuoden 2006 alussa tontin vuokran kymmenkertaistumisen vuoksi, ja siitä lähtien on lippukunta ahkeroinut saadakseen uuden, entistä ehomman erämajan.

Kämppäprojektin alkuvaiheessa keskityttiin taustatyöhän, kuten uuden tontin hankkimiseen, rahoituksen varmistamiseen ja tulevan kämpän suunnitteluun. Uuden tontin kauppakirja allekirjoitettiin Metsähallituksen kanssa vuoden 2005 lopussa, minkä jälkeen vuorossa oli rakennusluvan hakeminen ja töiden aloittaminen. Rakennuslupa Kirkkonummen kunnalta saatiin syksyllä 2006, ja alkukesästä 2007 aloitettiin työt tontilla. Sekä kämpän että saunan hirret ovat peräisin Oulunkylän kansakoulun vanhasta opettaja-asuntolasta, joka oli rakennettu 1920-luvulla, mutta jouduttiin purkamaan tulipalon vuoksi. Projektin vastuuhenkilöksi lupautui puuseppä Simo Laukkanen, pitkän linjan tösiläinen ja rautainen ammattimies. Muutenkin projektin keskeisimmät toimijat ovat löytyneet lippukunnan lähipiiristä.

Projektin rakennusvaihe pääsi käyntiin kesällä 2007. Kesän ja alkusyksyn aikana pystytettiin talkooporukan voimin tontille hirsinen saunarakennus, joka mahdollisti pienten retkien järjestämisen alueella. Saunalla on kokoa noin 50 neliämetriä, ja se sisältää pesuhuoneen, löylyhuoneen, eteisen, pukuhuoneen, nukkumaparven ja varaston. Seinien pystytyksen, katon tekemisen ja lattian rakentamisen lisäksi kesän rakennusohjelmaan kuului hirsien siirtoa ja järjestelyä ja vanhojen ikkunoiden kunnostamista. Sekä saunarakennuksen että kämpän ikkunat ja ovet ovat peräisin Oulunkylän hirsitalosta. Ensimmäinen partioretki saunarakennukselle järjestettiin marraskuussa 2007.

Toukokuussa 2008 päästiin itse kämppärakennuksen kimppuun. Täitä tehtiin toukokuulta syyskuulle, ja kesän aikana kämppä sai seinät, katon, lattian rungon ja savupiiput. Töitä jatkettiin syksyn ja talven viikonloppuina, ja alkukevääseen mennessä kämpässä oli jo lattia, sisäkatto, muutama tulisija ja nukkumalaverit. Loppukeväästä ja alkukesästä 2009 kämppärakennusta viimeisteltiin mm. asentamalla ikkunat, rakentamalla keittiö ja uusi käymälä ja tekemällä viimeistelytöitä ulkona.

Kämppäprojektin käytännön toteutuksesta ovat vastanneet palkatun puuseppä Simo Laukkasen lisäksi Töölön Sinisten ja Hesparton jäsenet. Kaikki rakennustyö on tehty talkoilla, ja moni lippukuntien jäsen on käyttänyt suuren osan kahdesta edelliskesästä työmaalla. Yhteensä projektiin on osallistunut noin 40 nuorta ja nuorta aikuista, jotka ovat saaneet matkan varrella arvokasta kokemusta talonrakentamisesta ja ryhmätyöskentelystä.

Projektin rahoitus on peräisin omatoimisesta varainkeruusta, avustuksista, lahjoituksista ja Töölön Sinisten kannatusyhdistyksen pesämunasta. Merkittävimpiä varainkeruutempauksia olivat lippukuntien ja lauluyhtye AIA:n yhteiset joulukonsertit joulukuussa 2007 ja 2008. Lahjoituksia ja avustuksia on saatu niin yksityishenkilöiltä, säätiöiltä, yhdistyksiltä kuin yrityksiltäkin.

Pitkän urakan jälkeen Töölön Sinisillä ja Hesparttolla on jälleen käytössään loistava erämaja, joka mahdollistaa luonnonläheisen toiminnan jatkamisen 2000-luvullakin. Kiitos projektin onnistumisesta kuuluu monelle, joukossa niin rahoittajia, taustatyäntekijöitä kuin rakentajiakin. Oman kämpän ansiosta lippukunnat voivat jatkaa elämysten tarjoamista nuorisolle nyt ja tulevaisuudessa.

Kaarlo Saukonpää

Muuta aiheeseen liittyvää

Rakennustyömaan hikiseen tunnelmaan pääsee vielä mukaan lukemalla Raksa-blogia. Siinä rakentamassa olleet urhot kertoivat työmaan tunnelmista ja rakentamisen edistymisestä.

Uuden kämpän rakennusprojektista voi lukea myös Unelmakämppä-artikkelisarjasta, joka ilmestyi alunperin Pihauksessa.

Längvikin tontti on erittäin hieno ja sille on rakennettu hirsikämppä sekä erillinen saunarakennus, myös hirsistä. Rakennusten piirustuksia voi tutkia Piirustukset-sivulla.

TöSin ensimmäinen kämppä (1959-2005) sijaitsi Kirkkonummen Hirsalassa, reilun viiden kilometrin päässä nykyisestä tontista. Vanhasta kämpästä voi lukea lisää kämppähistoriasta kertovassa osassa.